Når man i dag skal ud og købe en mobiltelefon har man to valgmuligheder, Android eller iPhone. Førhen var der også Windows Phone og Blackberry, desværre måtte disse andre mærker af mobiltelefoner lukke og slukke. Så nu er vi tilbage til to valgmuligheder. Eller er vi?

 

Hvad skete der for Nokia

Nokia satsede forkert på det forkerte tidspunkt, Apples iPhone og Googles Android stormede frem, Nokia byggede på deres egen struktur og mente at deres var den korrekte måde at gøre det på. Nokia udseendte deres Nokia N90 og N90 Mini, samt N9 der byggede på Meego. Meego var et styresystem bygget på en Linux kerne. Nokia tog bare fejl, deres salgstal dumpede og til sidst måtte de smide håndklædet i ringen.

 

Hvad skete der efter Nokia

Efter at Nokia blev lukket ned og opkøbt af Microsoft og senere hen HMD, gik nogen af de forskellige telefon udviklere fra Nokia’s udviklingsafdeling for sig selv, og grundlage en ny virksomhed ved navnet Jolla. Jolla’s styresystem byggede videre på den allerede eksisterende Meego kerne, selvfølgelig med en mere inuiativt brugerflade og mere moderne funktioner.

Den første Jolla blev født i slutning af 2013 og jeg var en af de heldige der fik fingerne i sådan en mobiltelefon. Jeg har ikke kørt andet siden 2013. Desværre skete der lidt det samme for Jolla som for Nokia. Men i stedet for knække nakken, gjorde Jolla noget smart. De stoppede produktionen af deres mobiltelefoner og koncentrede sig om KUN at udvikle på selve styresystemet.

 

Jolla er SailfishOS

I dag er Jolla en ren software virksomhed, der laver frie og åbne styresystemer til andre visksomheder som f.eks. Sony, Fairphone og andre. SailfishOS er blevet ret stor i Indien og i Rusland og forhåbentlig også snart i Europa.

Sailfish bygger stadigvæk på den sikrer Linux kerne og respektere ens privatliv og ens sikkerhed. Med en SailfishOS telefon kan du alle de basis ting en mobiltelefon skal kunne i dag, men eftersom der ikke er en direkte Google eller App Store, så er mulighederne for hentning og installation af forskellige Apps som MobilePay, Snapchat og andre programmer lidt begrænset.

Men leder man efter en mobiltelefon der har alle de essentielle funktioner, SMS, Telefon, Kamera, Webbrowser, Kalender, Mail osv. så er en SailfishOS et godt valg.

 

 

Hvad er SailfishOS

SailfishOS er et styresystem der bygger på brugervenlighed, første gang man tænder sin Sailfish telefon bliver man guidet igennem hele dens brugerflade, hvordan man finder menuerne, tager telefonen når den ringer også. De har virkelig gjort noget ud af selve brugeroplevelsen.

Som sagt har jeg kørt SailfishOS siden 2013, først på min Jolla 1. generation, derefter på min Jolla C og nu på min Sony Xperia X. Hver eneste gang at der kommer en opdatering til telefonen, bliver styresystemet hurtigere og der kommer hele tiden nye funktioner til.

 

Fremtiden for SailfishOS

Jeg synes personligt den ser lys ud. Der er en SailfishOS 3 på vej inden for kort tid, hvor de lover MDM (Mobil Device Management), så virksomheder kan styrer deres telefonen fra en central enhed, flere API funktioner osv.

SailfishOS er ikke til den teenager der skal have alle mulige Apps på sin telefon, men til dem der ønsker et frit og uafhængigt styresystem på sin telefon. Hvor ens data er ens data og ikke ligger alle mulige steder hos Google eller Apple.

 

Kom i gang med SailfishOS:

  • Beskeder
  • Telefonfunktioner
  • Kort
  • Kalender
  • Kamera & galleri
  • Webbrowser
  • Mail & Kalender
  • Jolla Marked
FRIcomputer Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

VI ER IKKE NEDE PGA. CORONA KRISEN - VI SENDER VARER UD SOM VI PLEJER ALLE HVERDAGE.

 

Få spændende nyheder omkring Open source, Linux, søgemaskineoptimering og hjemmesidedesign og bæredygtighed indenfor IT universet.

Bare rolig, her kommer ingen spam, og du kan altid framelde dig igen.

Mange tak for din tilmeldning