Richard Stallman, faderen til GNU/ Linux

I daglig omtale, er Linus Torvald den oprindelige fader til Linux, men det er ikke helt korrekt. Linus havde en kerne og Richard havde en kompiler uden en kerne. Tilsammen blev GNU / Linux til et styresystem. Dog omtaler vi kun det som Linux. Selvfølgelig ligger der meget andet bagved Linux, men alt i alt så er Richard Stallman og Linus Torvald faderne til det vi i dag kender som Linux.

 

Richard Stallman’s historie.

Richard Stallman arbejdede på MIT med UNIX servere. En dag hvor deres printer blev ved med at melde fejl og problemer med deres printerleverandør samt reparatøren der skulle fikse det fik Richard Stallman til at tænke i helt andre baner, hele historien om Richard Stallman kan læses i “Free as in Freedom” af Sam Williams.

I dag har han viet sit liv 100% til Fri Software og rejser hele verdenen rundt til foredrag til små og store mængder af mennesker.

 

Stallman’s GPL

General Public License (GPL) som det også hedder, ses mange steder, er en softwarelicens, der er den mest udbredte til Fri Software. Licensen er udarbejdet af Free Software Foundation til brug i GNU-projektet. Baggrunden for GPL er at give brugeren en række friheder og sikre, at disse friheder også gælder for afledte værker.

Den slags licenser kaldes for Copyleft, altså modsigende til Copyright.

WordPress f.eks. er bygget med GPL, hvilket betyder at man selv kan rette i kernen som man lyster, man kan lave de ændringer man synes og man kan ovenikøbet “videresælge” produktet til andre. Dog skal man give hele kildekoden videre til køberen, så de kan rette i kernen og lave de ændringer de lyster.

Sådan virker GPL hele vejen rundt på Fri Software.

 

Fri Software 4 grundregler

Stallman oprettede også de 4 grundregler for Fri Software. Eller de “the four freedoms” som Richard også kalder dem. Disse regler og retningslinjer skal overholdes før man kan kalde Fri Software for Fri Software:

  • Friheden til at køre programmet til ethvert formål (frihed 0).
  • Friheden til at studere, hvordan programmet virker og forandre det til dine behov (frihed 1). Adgang til program-koden er en betingelse for dette.
  • Friheden til at redistribuere kopier, så du kan hjælpe din nabo (frihed 2).
  • Friheden til at forbedre et program og udgive dine forbedringer til offentligheden, så hele samfundet har gavn af det (frihed 3). Adgang til program-koden er en betingelse for dette.

(Kilde gnu.org)

 

Fri som i Frihed, ikke som i Fri bar

Når jeg taler om Fri Software, så er det Fri som i Frihed – ikke som i Fri bar. Det er en misforståelse indenfor denne branche. Software kan være GRATIS men ikke FRI, det kan også være FRI og ikke GRATIS. Der er en stor forskel.

Er du blevet mere nysgerrig efter at høre mere om Richard Stallman meninger og erfaringer, så tag en kig på f.eks. Youtube, der er masser af foredrag fra ham.

 

Så hvad har Richard Stallman gjort for dig?

  • Richard Stallman, har sørget for at der findes retningslinjer for hvornår Software er frit, samt hvilke regler Fri Software må distribueres under. Så husk at køber du noget Software stemplet med GPL, så har du ret til at få udleveret kildekoderne.
  • Samtidigt har Richard Stallman været en af bagmændene bag Linux, Linux er faktisk på mere end 70% af alle servere der driver internettet: Linux servere, GPS Servere, Hjemmeside servere samt mange mange andre.
  • Android på mobiltelefonen er også bygget på Linux, selvfølgelig stærkt modificeret i dag, men med rødder dybt nede i Linux.
  • Linux benyttes til at drive næsten alt hardware fra små køkkenmaskiner til rumskibe, forbi Linux er så alsidig, har man kunne finde nytte til dette styresystem i mange forskellige enheder.
FRIcomputer Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

VI ER IKKE NEDE PGA. CORONA KRISEN - VI SENDER VARER UD SOM VI PLEJER ALLE HVERDAGE.

 

Få spændende nyheder omkring Open source, Linux, søgemaskineoptimering og hjemmesidedesign og bæredygtighed indenfor IT universet.

Bare rolig, her kommer ingen spam, og du kan altid framelde dig igen.

Mange tak for din tilmeldning