Debian, den gode gamle stabile Linux distribution, som mange andre Linux distributioner er baseret på. Distributioner som Ubuntu, Linux Mint og mange andre har taget udgangspunkt i Debian.

Debian så første gang dagens lys tilbage i 1995, og jeg var solgt til denne smidige og meget stabile distribution først gang jeg installerede den i 2002.

 

Den stærke distribution

Debian er især kendt som den stærke og stabile Linux distribution, der kan formes til at tjene mange forskellige formål. Med en rå installation kan du selv bygge din distribution op, til at kører de programmer og tjenester du ønsker på din hardware. Debian kan både være et styresystem til en god stabil desktop computer, sættes op som webserver, filserver eller hvad man ønsker. Den er bygget op med et smart pakkesystem, der gør den nem at vedligeholde, opdaterer og opgraderer.

Systemer der er bygget på Debian:

  • Ubuntu
  • Linux Mint
  • Raspbian
  • Purism

og mange mange flere – se hele listen her

 

Det universelle styresystem

Debian kan praktisk talt kører på ALT mellem himmel og jord, 64-bit, 32-bit, ARM og PPC computere, så har man en speciel computer med specielle krav til arkitektur, så er det næste 100% sikkert at der findes en Debian installation til denne computer.

 

Installations kilden af Debian

Måden man vil installerer ens Debian på, står også næsten en frit for, om man vil hente alle pakkerne ned på 3-4 DvD’er, hente det via internettet mens installationen kører, eller om man vil lave en installation fra et lokalt netværk, så er alle mulighederne åbne.

Man kan nemt hente Debian ned, brænde den på en DvD eller ligge den over på en USB pen og starte ens computer op, uden en installation, så man kan prøve styresystemet uden at slette ens indhold fra ens computer. Hastigheden er selvfølgelig ikke i top i forhold til hvis den kører direkte fra ens computer, men det er en god måde at prøve styresystemet af på inden man laver en fuld installation.

Se listen over Debian installationskilder her

 

Debian Live DvD med forskellige brugerflader

Når man skal være en Debian Live DvD, så kan man vælge mellem flere forskellige brugerflader, alt efter hvad ens ønsker og behov er. Lige fra KDE, Gnome, Xfce til Mate og Cinnamon. En jeg meget gerne vil anbefale er Xfce, en meget “let” og brugervenlig brugerflade, der minder lidt om en god gammel Windows XP måde at bruge ens computer på. Xfce kører glidende på alle computere, om så de er mere end 10 år gammel. Gnome og KDE kan være i den tungere klasse, der minder mere om Windows 10, med mange visuelle effekter (hvis man er til den slags).

Listen over Debian Live DvD’er til 64-bit computere. Hent den fil der ender på iso. Hvilket er et billede af en Debian Live DvD, du kan brænde ned på en DvD eller ligge over på en USB Pen.

Systemkrav til Debian

  • 512 MB hukommelse
  • 10 GB harddiskplads
  • 1GHz Pentium 4 processor
  •  Installations kilde via USB eller DvD

 

Installation på under 10 minutter

Når du har hentet iso billedet ned, brændt den ud på en DvD eller lagt den over på en USB pen med f.eks. UNetBootin – så er du klar. I med installations mediet og start op på din DvD eller USB pen (de fleste maskiner starter automatisk op fra dette media når de ser at det er isat i computeren.

Følger du bare installationsvejledningen, husk at hvis du sletter harddisken erstatter den din nuværende installation. Der er mulighed for at lave en installation ved siden af din nuværende installation, så man før et valg ved opstart af computeren, hvilket styresystem man ønsker at starte op. Men geninstallerer man f.eks. Windows, så ryger din Linux installation også. Så pas lidt på.

Jeg har lavet en lille kort video, der viser hvor visuelt det rent faktisk er at lave en Linux installation. Man behøver slet ikke være nørd mere som i gamle dage.

 

 

 

FRIcomputer Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

VI ER IKKE NEDE PGA. CORONA KRISEN - VI SENDER VARER UD SOM VI PLEJER ALLE HVERDAGE.

 

Få spændende nyheder omkring Open source, Linux, søgemaskineoptimering og hjemmesidedesign og bæredygtighed indenfor IT universet.

Bare rolig, her kommer ingen spam, og du kan altid framelde dig igen.

Mange tak for din tilmeldning