Er Linux svær for nybegyndere?

 

Når nogen fortæller Jer, at de benytter sig af Linux som deres hoved styresystem derhjemme, er der mange der tænker: “Sikke en nørd”. Faktisk er Linux slet ikke så farlig at benytte sig af, og der er mange fordele på en Linux computer, frem for f.eks. en Windows eller MacOS computer.

 

Linux i starten var tung og besværlig

Da jeg, i starten af 2000 tallet, begyndte at benytte mig af Linux til f.eks. servere, var styresystemet tungt og besværligt. Man skulle kunne en masse koder og genvejstaster for at kunne begå sig på en Linux computer. Dog havde den stadigvæk nogen fordele, som stadigvæk er gældende i dag.

I starten var Linux stærk på området som f.eks. servere og maskiner der skulle kører 24 timer i døgnet og som ikke måtte genstarte pga. opdateringer eller lignende. Linux styresystemet var bygget på klippestabilt, og kunne kører på meget mindre computere end f.eks. Windows, der krævede noget mere enten hukommelse og regnekræfter.

Så når først en Linux computer var oppe at kører, kunne man vide sig ganske sikker på, at den ikke krævede meget opmærksomhed og vedligeholdelse, som man tit ser på f.eks. Windows computere.

 

Linux er frit og åbent

Linux blev bygget af Linux Thorvald og Richard Stallman, der sammen fik deres to koder til at arbejde sammen og blive til Linux (GNU/ Linux hvis vi skal tale korrekt). Linux er et åbent system, der kan bygges til de krav og behov man ønsker. I modsætning til f.eks. Windows og MacOS, kan man kigge ind i selve kernen af en Linux computer, hele kildekoden er åbent, og man har fri lejlighed til ændrer koderne til ens ønsker.

 

Linux er alle steder

I dag er Linux rykket ind på skrivebordet i mange hjem, i lommerne og i mange dagligstuer uden man lige bemærker det. Det vi i dag kender som Android, som benyttes af f.eks. Samsung, Sony, Huawei og andre elektronikproducenter, er faktisk bygget på Linux. Android er en af de mange forgreninger vi har set, der kommer fra Linux kernen.

Mange af de Smart TV der hænger i folks hjem, har en Linux computer indbygget til afspilning af film og serier. Vi har set Linux i mange forskellige varianter, lige fra styringen af en ægge-koger til det software der styrer ISS rumstationen.

Da Linux er til fri afbenyttelse og man kan manipulere kernen til ens behov, er det muligt at bygge fra helt små Linux computere, til kæmpe servere. Faktisk er over 90% af de servere der driver det vi kalder for internet, drevet af Linux Servere.

 

Linux på Skrivebordet

I dag kan man så også få hjemmecomputere, der kører Linux og der er visse fordele ved at vælge en Linux computer fremfor en Windows eller MacOS.

På en Linux computer, får man et mere traditionelt skrivebord, som vi kender fra de lidt ældre Windows versioner såsom Windows XP, Windows 2000 og Windows 7. I dag er Windows blevet meget mere baseret på at de skal virke på andre flader såsom Tablets, hvilket ikke altid er lige relevant.

Eftersom at Linux kan manipuleres som man ønsker, er det mange der har lavet et skrivebord som vi kender det, med startknappen nede i venstre hjørne og programlisten der springer frem ved et tryk.

Hos FRIcomputer.dk benytter vi os af en af disse helt basis og traditionelle skrivebord på vores computere. Hvilket gør at computeren er nem og lige til at gå i gang med.

 

Linux’s svar på en App Store

Vi kender godt App store fra vores iPhones, Android telefoner eller Windows 10. Et centralt sted hvor vi kan hente alle de ekstra programmer og applikationer vi står og mangler. Forskellen på en Linux App Store og f.eks. Windows eller MacOS, det er at programmerne er frie og typisk helt gratis at hente. Man behøver ikke opgive kreditkort og personlige oplysninger for at hente og benytte sig af deres programmer.

Alle programmer bliver opdateret et sted fra, så man skal ikke ud og hente dem alle mulige steder, programmerne, applikationerne og selve styresystemet bliver altså opdateret direkte fra denne indbyggede og helt anonyme App Store.

 

Linux beskytter dig som bruger

Linux styresystemer indhenter ikke alle mulige af Jeres personlige data og indsender dem til en eller anden central. For at benytte sig af en Linux Computer, skal man hverken lade sig registrer hos producenten eller indtaste navn, adresse og mail adresse. I kan altså helt anonymt benytte Jer af alle disse goder helt privat.

Det samme er gældende for sikkerheden. Da Linux’s kerne er bygget som den er, bliver den heller ikke mål for f.eks. virus og anden skadelig software. Da hele styresystemet er bygget op som en server, kan man som bruger vide sig sikker på at man ikke kommer til at installerer noget skidt på ens computer. Det sørger selve Linux kernen for.

 

Alt ud af boksen

Alt virker som regel lige ud af boksen på en Linux maskine, der følger alle de normale programmer til almindelig kontorarbejde med i pakken. Mailprogrammer og internetprogrammerne er der selvfølgelig også. Så er der mulighed for at få programmer til alle ens hobby områder, såsom Fotos, Video, Musik og der er også mulighed for at spille på sin Linux computer. Flere og flere producenter af spil er begyndt at udgive deres spil til Linux platformen, mest igennem spilportalen Steam.

I kan gå direkte på din webbank og i eboks, I kan åbne og læse PDF filer med en indbygget PDF program, der er IKKE brug for en antivirus, eftersom at Linux er langt mere sikker end Windows, så der er ikke meget brug for at skulle ud og investerer i alle mulige programmer.

 

FRIcomputer’s Linux version

Alle vores Linux computere, bliver installeret med ALLE de programmer som man kunne for brug for. Vi har en liste over alle de mest brugte programmer på side Linux.

Alt sammen kommer præinstalleret, og ingen af dem er begrænsede programmer, alle kommer i deres fulde version, så det er bare at bruge løs! Vi yder 2 års fri support på alle vores Linux computere, men vi vil stadigvæk anbefale at man tager en tur over på LinuxIN, et dansk Linux Forum, fyldt med nørder og mennesker der går ind for frihed på ens egen computer.

FRIcomputer Logo

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

VI ER IKKE NEDE PGA. CORONA KRISEN - VI SENDER VARER UD SOM VI PLEJER ALLE HVERDAGE.

 

Få spændende nyheder omkring Open source, Linux, søgemaskineoptimering og hjemmesidedesign og bæredygtighed indenfor IT universet.

Bare rolig, her kommer ingen spam, og du kan altid framelde dig igen.

Mange tak for din tilmeldning