Mennesker i dag er blevet forvente og dovne, når det kommer til teknologi. Jeg mener ikke at vores teknologi skal være bøvlet eller besværlig at bruge, men en gang i mellem, har vi det med at vælge den nemmeste løsning, og lade os bespise af den nye og moderne teknologi i f.eks. mobiltelefoner, tablets og computere fra de store anerkendte mærker som Apple, Google og Microsoft.

Det skal helst være så nemt så muligt, at dele ens hverdag, at tjekke ens eboks og skrive til ens socialrådgiver nede på kommunen, der skal helst være en App til det, ellers kan vi ikke finde ud af det. Jeg har hørt om folk der ikke ejer en computer, men bruger udelukkende deres mobiltelefon eller tablet. Bare tanken om at være i de store giganters magt på den måde, giver mig kuldegysninger.

Bomben i 2013

I 2013 kom den store overraskelse, som vi andre havde vist alt om i flere år forinden, overraskelsen blev smidt af Edward Snowden. Edward præsenterede en lang række logfiler fra den amerikanske regering at de havde spioneret på praktisk talt hele verdenen via Apple, Yahoo, Microsoft, Google, Facebook og mange andre virksomheder.

Regeringen er ikke den eneste der spionerer og hapser data fra brugerne, hvis regeringen har haft mulighed for at stjæle data, så må dataene være stjålet allerede i første omgang fra de millioner af brugere, der hver dag går på Facebook, skriver med konen eller kæresten fra sin mobil, logge på sin bank osv.

Facebook er jo gratis

Er der slet ingen der stiller sig selv det spørgsmål – “hvorfor er Facebook gratis”? Facebook, Google og mange andre virksomheder lever af at sælge brugernes data videre til andre virksomheder, der så evt. bruger dataene til f.eks. at lave målrettede reklamer til de besøgende på forskellige hjemmesider eller bruger af Apps.

Facebook og andre Sociale medier, er blevet stævnet op til flere gange, for at drive lyssky forretninger, ikke at fortælle brugerne at de f.eks. læser beskederne skrevet i messenger. Men Facebook er langt fra de eneste. Google med deres stemmestyrede Alexa, er der slet ingen der tænker over, at har man sådan en stående i ens hjem, kan leverandøren, eller endnu værre logge sig ind og lytte med på alle samtaler i huset?

“Smart” funktionerne er på vej

Med disse “smart” funktioner, siger man farvel til ens frihed og velkommen til bekvemmeligheden. De kloge mennesker, spår at disse IoT (internet of things) vil stå i alle hjem inden udgangen af 2020 (Corona har nok sløvet det en smule), men forestil dig, at alle dine enheder der er koblet op til Google, Facebook, Microsoft eller andre større IT giganter, kan aflyttes, hackes eller på anden måde misbruges af andre end lige ejeren selv.

Her i huset har vi fravalgt alt hvad der er for “smart”, vi har en smartphone – mobiltelefon fra Sailfish OS, hvor VI bestemmer hvilke programmer der er kørende. Vi benytter os af Linux computere, både stationære og bærbare for vi selv kan bestemme hvilke programmer og services der kører på maskinerne. Vores “smart” TV har ikke webcam eller mikrofon til aflytning eller overvågning mens vi ser TV.

Vi er stadigvæk glade og fungerende mennesker – trods mangle på, hvad folk vil kalde moderne teknologi.

Hvis I er interesseret i at læse lidt mere om vores overvågningssamfund, kan jeg anbefale et par artikler og film.: